A szakácskönyv előétele

Van, hogy azt sem tudjuk, hogy egy könyvben van előszó, mert egyből az érdekesebb részhez lapozunk. Egy szakácskönyv esetében ezek a receptek. Vannak, akik már rutinosak a főzésben és csak a hozzávalók arányához nyitják ki és vannak a kezdők, akiknek még egy kicsivel több segítség kell. Sokszor az emberek azt gondolják, hogy a vega/vegán ételekkel nem lehet jól lakni vagy éppen azt, hogy „kecskék vagyunk, hogy csak zöldséget eszünk”? Tapasztalatból mondom, hogy ez az információ teljes mértékben hamis. Egy sima saláta is ugyanolyan laktató lehet, mint egy vasárnapi rántott hús a mamánál.

Image

 

Fügés saláta

Hozzávalók a salátához:

· 100 gramm rukkola

· 4 szem füge

· 1 marék pekándió

· 50 gramm kecskesajt

Hozzávalók az öntethez:

· 2 teáskanál fehér balzsamecet

· 1 evőkanál méz

· 2 evőkanál olívaolaj

· Ízlés szerint medvehagyma

Elkészítés:

1. Először az öntettel kezdjük. A folyékony hozzávalókat összekeverjük, majd a medvehagymát finomra aprítjuk és hozzáadjuk. Mivel nem is igényel több törődést, félre is rakhatjuk a hűtőszekrényünk biztonságába.

2. A salátához megpirítjuk a diót és összetörjük a kecskesajtot. A rukkolára helyezzük a fügét és a többi összetevőt, majd nyakon öntjük a lehűtött öntettel. Egy gyors, egyszerű és nagyon finom salátát kapunk végeredményként.

 

Céklakrémleves almával

· 4 db céklagumó

· 1 db alma (nagy)

· 1 fej hagyma

· 2 gerezd fokhagyma

· olívaolaj

· 1 dl almalé

· 7,5 dl zöldségleves-alaplé

· só

· bors

Elkészítés:

  1. A folyó víz alatt lesikált vagy meghámozott céklát és a megmosott vagy meghámozott almát a magház eltávolítása után apróra kockázzuk. A megtisztított hagymát és fokhagymát finomra vágjuk, majd egy kevés felhevített olíva olajon üvegesre pároljuk 2-3 perc alatt. Hozzáadjuk a céklát és az almát, felöntjük az almalével és az alaplével, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt főzzük kb. 30 percig, amíg a cékla megpuhul.
  2. Végül a levest levesszük a tűzről, és rövid hűtés után turmixgépben összeturmixoljuk. Kenyérrel is fogyaszthatjuk.


Tengeri halfilé gránátalmával és céklapürével

Céklapüré:

Fejenként egy közepes méretű nyers cékla

Fél gerezd fokhagyma

Kb. 0,5 dl tejszín

Só, bors

Elkészítés:

A céklát héjában, egyben, alufólia alatt puhára sütöm. Ez cékla mérettől, fajtától és sütőtől függően fél óra és 2 óra között bármi lehet – nálam mondjuk sárgabarack méretű céklák bő egy óra alatt sültek 200 C-on.

Amikor megsültek, lehúzom a héját (nem baj, ha egy-két foltban marad rajta), felkockázom és a többi hozzávalóval: tejszín, só, bors, fokhagyma, összepürésítem.

A halat (15 dkg/fő) bekenem olívaolajjal, sózom, borsozom, alá öntök pár evőkanálnyi fehérbort és 180 C-on 10 perc alatt megsütöm.

A tetejére összekeverek egy maréknyi gránátalma magot egy marék durvára vágott pisztáciával (vagy dió, vagy mandula), aprított petrezselyemmel és egy ek gránátalmaszósszal (nélküle is lehet).

 

Sajtos zöldséges quiche

A quiche műfaját nagyon sokféleképpen lehet variálni, de ha sajt van benne, csak jó lehet! Ha szeretitek a sós pitéket, akkor ezt a sajttal és zöldségekkel turbózott recept változatot ne hagyjátok ki!

Hozzávalók:

A tésztához:

- 200 g liszt

- 125 g vaj

- 2 csipet só

- 1 db tojás

A töltelékhez:

- 4 db tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 csipet szerecsendió
- só, bors
- 100 ml tej
- 150 ml tejszín
- 1 marék szeletelt csiperkegomba
- 1 nagy marék friss spenót
- 1 db lágy sajt
- 4 - 5 db koktélparadicsom
- petrezselyem

Elkészítés:

A tésztához összegyúrjuk a hozzávalókat, fóliába csomagoljuk és hűtőbe rakjuk. A töltelékhez a tojást egy tálban lazán felverjük, belekeverjük a zúzott fokhagymát, sót, borsot, szerecsendiót, tejet és tejszínt. A gombát kevés olajon lepirítjuk és hozzádobjuk a spenótleveleket. Ha összeesett a spenót, lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk.

A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett felületen kinyújtjuk és a formába rakjuk. Levágjuk a felesleges lelógó részeket, kibéleljük alufóliával, beleszórunk 2-3 marék babot és ezzel együtt 180 fokra előmelegített sütőben “vakon” sütjük 10 percig. Ezután kivesszük a babot a fóliával együtt és az elősütött pitébe öntjük a tojásos-tejes tölteléket. Rádobáljuk a spenótos gombát, pár szem félbevágott koktélparadicsomot, vágott petrezselymet és szeletelt sajtot. 180 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük a quiche-t.

 

Narancsos csokis mousse

Hozzávalók:

- tojás 3 db.
- étcsokoládé 12 dkg.
- cukor 5 dkg.
- só 1 csipet
- narancs 1 db.
- tejszín 1.5 dl.
- (szamóca)

Elkészítés:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A csokoládét felolvasztjuk.
  2. A tojássárgáját összekeverjük a cukorral és a sóval, majd hozzáöntjük az olvasztott étcsokoládét és tovább keverjük. Belekeverjük a narancs reszelt héját, majd a felvert tejszínt, végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is.

A csokikrémet minimum 1 órára a hűtőbe tesszük, majd poharakba adagoljuk, és narancs kockákkal és reszelt narancshéjjal esetleg szamócával díszítjük.

 

Italok

Alma-kivi-narancs smoothie

Hozzávalók

● 1 db alma
● 3 közepes db kivi
● 2 közepes db narancs

Elkészítés:

  1. Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, durva darabokra vágjuk.
  2. A kivit meghámozzuk, darabokra vágjuk.
  3. A narancsokat kipréseljük.
  4. Az almát és a kivit egy magas edénybe rakjuk. Hozzáöntjük a narancslevet, botmixerrel pürésítjük, majd pohárba töltjük.

Gránátalmás limonádé

Hozzávalók:

● szükség szerint jég
● 1,5 liter víz
● 1 db narancs
● 2 db citrom
● 20 dkg cukor
● 1 marék menta levél ill. ízlés szerint
● 1 gránátalma

Elkészítés:

  1. Elkészítünk egy limonádé alapot, majd a narancsot és a citromot cikkekre vágjuk illetve a gránátalmát megpucoljuk.
  2. Ezeket beleszórjuk a limonádéba, illetve a tetejére ízlés szerint tehetünk mentalevelet.
  3. Mikor kínáljuk rakhatunk bele jeget.